GRATIS HEMLEVERANS

GRATIS HEMLEVERANS

LYFT CLEAN-UP TOUR!

Laddar...
lund clean up

 

Äntligen nytt år – så vad ska du göra med den här nya starten?

För LYFT betyder början av 2021 en ny resa, en resa där vi ser bortom oss själva och försöker inspirera och stärka vår publik, att driva en positiv förändring mot den miljö vi lever i.

Vi tror att alla förändringar börjar med att ta ett litet steg i rätt riktning. Inte genom att göra allt på en gång. Och vi vill göra det lättare och roligare för alla att lämna ett positivt avtryck.

I samarbete med Håll Sverige Rent har vi skapat ett kul och inspirerande miljöprojekt med målet att göra Sverige rent från skräp genom en rad engagerande skräpplockningsevent som anordnas runtom i landet.

Under de närmaste åren tar vi flera små steg mot att minska nedskräpningen och uppmanar alla att göra samma sak.  Ett steg i taget. För allt börjar med ett litet steg. Vi har döpt det till LYFT CLEAN-UP TOUR.

 

MÖT HÅLL SVERIGE RENT

Det funkar inte att bara prata om miljön. Man måste ju agera också. Därför finns Håll Sverige Rent för att bekämpa ett av miljöns största hot: nedskräpning. Håll Sverige Rent är en ideell organisation som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Genom att samla kunskap, ta fram konkreta verktyg för kommuner, skolor och företag och genom att ge människor möjlighet att engagera sig mot skräpet arbetar man brett mot skräpet.

Nedskräpningen kan bara minska om vi agerar tillsammans. Skräp skadar djur och natur, förstör haven och sprider sjukdomar – helt i onödan. Visste du att det under en sommarvecka 2020 slängdes 4,8 miljoner snusprillor i Sveriges stadskärnor? Det motsvarar nästan 2 ton snusprillor. Det är ju viktigt att ändra på, eller hur?

Håll Sverige Rent har organiserat skräpplockardagar i flera decennier, men inte bara för att städa upp tillfälligt. De anser att plockar man upp det allra minsta skräpet så upptäcker man också vilken påverkan det har. En liten prilla må vara ringa men 4 miljoner prillor spridda över vårt avlånga land sätter ett stort tryck på miljön.

Genom att sprida medvetenhet om problemet och gå samman i striden mot skräp, försöker Håll Sverige Rent inspirera och påverka allmänhetens standard och beteende på skräp. På årsbasis har Håll Sverige Rent samarbetat med över 700.000 personer i saneringsaktiviteter och tagit bort tonvis av skräp från marken i Sverige.

Håll Sverige Rent engagerar varje år hundratusentals svenskar genom olika kampanjer, exempelvis Håll Sverige Rent-dagen, Kusträddarna och Skräpplockardagarna. Dessutom erbjuder Håll Sverige Rent metoder och verktyg för att underlätta det strategiska arbete som Sveriges 290 kommuner utför för att förebygga och minska nedskräpning.

 

ETT KRAFTFULLT SAMARBETE

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräp som slängs i naturen och inte plockas upp blir kvar under en lång tid och skadar både djur och växtliv. Skräp som slängs i havet är skadligt för både sjöfåglar och vattendjur eftersom de tror att skräpet, mestadels plast, är mat. Städerna är en levande grogrund för skräp och närmare 80% av det kommer från cigaretter och snus.

LYFT vill ta ansvar och föregå med gott exempel. Skräp samlas i kolossala mängder på land och i hav. Det skräp som skapas i städerna drabbar naturen – och såklart djuren. Skräp föder annat skräp som orsakar skadegörelse och otrygghet. Skräpkedjan är både lång och kostsam. Det är dyrt för kommunerna att städa upp skräp, flera miljarder faktiskt. Men om vi alla går med i skräpkriget så kan vi tillsammans minska miljöpåverkan av nedskräpning, ett litet projekt i taget.

Mindre skräp betyder en mer trivsam och tryggare miljö. Mindre skador och en hälsosammare omgivning. Det finns också mycket pengar att spara om vi drar ner på vårt eget skräp och ser till att källsortera. Dels sparas kostnaden för att städa upp skräpet, men framförallt sparas kostnaden för allt material som kan återvinnas från källsorterade sopor, skräp som förvandlas till nya saker istället för nytt skräp. Då behöver vi inte hämta material från naturen. Vi sparar resurser. Energi. Och så förstås pengar.

Vi vill bidra till att bli fler som inte skräpar ner. Därför når vi ut till expertgruppen i Håll Sverige Rent och till vårt starka community för att göra en positiv insats tillsammans. Det handlar om grundvärderingar, om att sprida engagemang, kunskap och medvetenhet. Om att inspireras till att tänka i nya banor. Och om att det faktiskt inte är okej att skräpa ner.


EN FRAMÅTTÄNKANDE LIVSSTIL MED MILJÖN I FOKUS

Som ett livsstilsvarumärke sätter LYFT sina konsumenter i centrum för det vi gör. Enligt tidigare studier är 87% av generationen Z bekymrad över miljön och majoriteten av dem anser att det är individernas handlingar, inte ansträngningar från regering eller företag, som är de mest effektiva för att lösa miljöproblem. Det handlar med andra ord om många insatser små.

Miljöutmaningar visas dock ofta i sorgliga bilder där aktivister och organisationer får uppoffra en hel del för att uppnå resultat. Men vem har sagt att leva hållbara liv inte kan vara både roligt och givande? LYFT vill omfamna och fira vår publiks positiva anda, hjälpa till att införliva bra initiativ som utgör en del av en framåttänkande livsstil. Det har blivit coolt att hålla rent och framför allt att värna om miljön.

Med stöd från SCB och Naturvårdsverket har Håll Sverige Rent under många år utvecklat metoder för att mäta skräp på olika typer av platser – städer, stränder och parker. Skräpmätning avslöjar skräpets omfattning och vad den faktiskt består av. Resultaten kan användas för att utvärdera och justera de åtgärder som vidtas för att minska nedskräpningen.

Baserat på årens insamlingssamlingar är Håll Sverige Rent de sanna experterna med djup kunskap om varför och var skräp förekommer och vilka som är de mest effektiva sätten för privatpersoner, kommuner och företag att förhindra det. Därför hade Håll Sverige Rent spelat en aktiv roll för att utbilda och samarbeta med företag om medvetenhet och knuffkampanjer för att förändra deras konsumentbeteende.

En ny popkultur har börjat gro och den har inget med mode eller musik att göra, utan med skräp. LYFT har redan hoppat på trenden. Nu vill vi att du gör det också! Vi vill göra det enklare och roligare för alla att lämna ett positivt avtryck och förbättra vår miljö. Därför tänkte vi att ett kul sätt att börja den här resan tillsammans är att gå på skräpjakt. Ett bra och enkelt sätt att bidra till miljön och träffa likasinnade skräpplockare. Kanske till och med en och annan ny kompis.

 

ALLT BÖRJAR MED ETT LITET STEG

Vår inställning till hållbarhet grundar sig i vår tro om att en verklig förändring sker om man börjar med ett litet steg och sedan fortsätter framåt. Medan vi arbetar hårt bakom kulisserna för att förbättra vårt eget miljömässiga avtryck har vi bestämt oss för att göra det enklare, och mycket roligare, för alla att skapa ett positivt avtryck.

Vi tror att alla vill göra så gott de kan för att vi ska få en bättre och renare värld. Därför har vi beslutat att börja med ett litet steg och göra de förändringar som vi kan genomföra just nu. Men vi behöver din hjälp. Vi har redan slagit oss samman med Håll Sverige Rent och deras medarbetare för att skapa en medvetenhet om nedskräpningen i vårt land.

Nu vill vi att hela vårt starka community går med i årets största skräpplockarturné. LYFT CLEAN-UP TOUR börjar längst i söder och rör sig mot norr. Vårt första stopp blir helt digitalt, och vi vill att alla ska vara med och gå på skräpjakt, vart man än bor! Nästa stopp på vår clean-up tour bestämmer du: Bohuskusten, Dalafjällen eller Göteborg? Hjälp oss att bestämma var vi ska plocka skräp nästa gång!

LYFT vill göra det enkelt och kul för alla att påverka miljön positivt. Så vi tyckte att en digital skräpjakt ute i det fria kunde vara en rolig utgångspunkt. Våra är helt helt digitala och låter alla som vill delta genom ett unikt livesänt evenemag. Som deltagare får man ta del av en härlig talkshow, livesänd konsert i toppklas och chansen att vinna fantastiska priser för den bästa skräpplockaren! Observera att du endast kan delta i LYFT CLEAN-UP TOUR om du är 18 år eller äldre.

Själva skräpplockningen går till såhär: alla som är med får ett städkit hemskickat med handskar och påsar, sedan går man ut i sitt område under två timmar och plockar upp allt som inte ska vara där. Genom att öka medvetenheten hoppas vi att kunna inspirera fler till att vara med – vi kan alla se till att hålla Sverige rent. Så samla alla vänner och häng med – ju fler vi är, desto roligare blir det!

 

DIGITALT DELTAGANDE

Vi tycker inte att en rådande pandemi ska stoppa vår lust att gå på skräpjakt. Därför har vi gjort vårt första skräpplockarevent helt digitalt! Genom att signa upp sig får alla deltagare en unik länk, där man både innan och efter eventet kommer att kunna ta del av en unik talkshow och exklusiv konsert. Under de två timmar som skräpplockningen sen pågår, ska man som deltagare samla så mycket skräp som möjligt och rapportera in ditt resultat till oss. Ni kommer även att svara på ett antal frågor i ett quiz vilket tillsammans med resultatet av skräpplockningen genererar ditt tävlingsbidrag och du har chansen att vinna fina priser – en win win situation helt enkelt! Du och dina vänner gör en insats att hålla vår omgivning ren, samtidigt som bäste skräpplockare vinner fina priser!

 

NÄSTA STOPP? DU BESTÄMMER.

Efter vårt första digitala skräpplockningsevenemang hoppas vi att nästa gång kunna få träffa er! Vi vill att LYFT CLEAN-UP TOUR fortsätter till en ny plats – och det är du som avgör vart vi ska åka! Du kan börja rösta under vecka 6 2021 och inför vårens event kan du välja mellan tre olika platser, handplockade av våra vänner på Håll Sverige Rent. Klicka på den plats du vill att vi ska åka till för att rösta - då är du också automatiskt med och tävlar om coola priser. Viktigt är att du anger ditt namn och mejladress så att vi kan kontakta dig om du vinner.

Vi följer alltid alla riktlinjer för Covid19 och från Folkhälsomyndigheten, så om det vore så kan även nästa event att bli digitalt. Men tänk – då kan alla vara med ytterligare en gång och skräpplocka sin stad mot en renare framtid!

 

DESTINATIONER

Bohuskusten – känd för sin skönhet, salta bad, kala klippor och soliga somrar. Samtidigt är den här vackra kusten också en av Europas mest nedskräpade kuststräckor. Varje timme når motsvarande fem badkar fyllda med skräp kusten, varav det mesta är plastavfall.

Dalafjällen – ett av Sveriges sydligaste fjällområden, populärt för sin vackra natur och fantastiska möjligheter till vandring, cykling och fiske. Men på grund av allt fler besökare som hittar hit, skräpas det också ned otroligt mycket.

Göteborg – Sveriges näst största stad. Skandinaviens största avrinningsbassäng rinner ut i havet vid Göteborg som dessutom har problem med skräp i parker, på universitetsområden och vid kollektivtrafikens olika stopp.


REGISTRERA DIG OCH ARBETA MOT SKRÄPET!

Vi anser att det ska vara både roligt och givande att leva ett hållbart liv. Därför är våra skräpplockningsevent fyllda med trevliga inslag. Förutom den fantastiska känslan av att göra något bra för miljön tillsammans med sina vänner, kan du se fram emot en unik digital livesänd show, fylld av underhållning, skratt och musik.

Gå med i skräpkriget för en renare och tryggare miljö. Ta med vännerna och häng med på 2021 LYFT CLEAN-UP TOUR. Vårt första skräpplockningsevenemang med Håll Sverige Rent äger rum digitalt söndagen den 24 januari, 2021. LYFT kommer att ordna skräpjakter tillsammans med Håll Sverige Rent under hela 2021! Vårt mål med LYFT CLEAN-UP TOUR är att plocka skräp i hela landet – och vi behöver din hjälp. Läs mer och anmäl dig på golyft.se/sustainability

 

Vi hoppas att du och dina vänner vill vara med i att arbeta mot en renare framtid! Allt vi kan säga är, låt bästa skräpplockare vinna!

Vänligen observera att du endast kan delta i LYFT CLEAN-UP TOUR om du är 18 år eller äldre.

 

 

*All fakta är hämtad från Håll Sverige Rent

 

 

 

 

 

Kundtjänst är offline
close
Close menu